Kiberpajzs Program

A közelmúltban óriási előrelépés történt, ami talán még nem tudatosult kellőképp a lakosságban. A Magyar Nemzeti Bank 2023. márciusában sajtóközleményben bejelentette, hogy „KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködést indított az MNB, a Magyar Bankszövetség, az NMHH, az NBSZ-NKI, illetve az ORFK, melyhez ma az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozott”.
A KiberPajzs program mindenekelőtt a digitális pénzügyi bűnözők elleni közös, aktív fellépést szorgalmazza, egyúttal a kiberbűnözés számos aspektusára rávilágít. Nem véletlenül emelte ki a program bevezetését kísérő sajtótájékoztatón Répássy Róbert miniszterhelyettes, hogy az online térben fenyegető veszélyek elhárítása terén nagy felelősség hárul az Igazságügyi Minisztériumra, illetve, hogy csakis „összefogással, a résztvevők eszközeinek együttes alkalmazásával léphetünk fel hatékonyan az online veszélyekkel szemben, ezért a KiberPajzs program nagyszerű platform a tapasztalatok megosztására és a kommunikáció összehangolására”.

A Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente, beszámolt arról, hogy „bár a visszaélési adatok kedvezőek, ám még így is minden nap egy magyar család válik a pénzügyi csalók áldozatává”, s a cél, „hogy felvértezzük a magyar állampolgárokat arra, hogy a pénzügyi kérdésekben szokatlan helyzetben és váratlan időpontban is hideg fejjel tudjanak reagálni”. A KiberPajzs projekt a kiberbiztonság hatósági és piaci folyamatainak fejlesztését, valamint hazai és nemzetközi szakmai fórumok szervezését szorgalmazza.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. További információ